Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Πυρηνική Ενέργεια


Με χαρά - ναι ναιιιι,με χαρά - βλέπω τον τελευταίο καιρό να αναζωπυρώνεται η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας ως την κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς γίνεται αυτό σήμερα; Φυσικά και όλοι γνωρίζουμε την απάντηση: με την καύση λιθάνθρακα. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε τώρα την ενημερωσούλα μας... Η μέθοδος, με πολύ απλά λόγια και για να καταλαβαίνουμε όλοι, είναι η εξής : Καίμε κάρβουνο σε ειδικούς χώρους, με τη θερμότητα που παράγεται ζεσταίνεται κάποιο αέριο το οποίο με ειδικούς αγωγούς ειδικούς αγωγούς πετάμε στα πτερύγια ενός αεροστροβίλου του οποίου ο στρόβιλος στρέφεται (και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αφου είναι στρόβιλος; χεχε...) κι έτσι στρέφεται κι ένας άξονας κι εν πάσει περιπτώσει γίνονται και κάτι άλλα τζιβιτζιλίκια εκεί πέρα κι εν τέλει παίρνουν μπρος οι γεννητριες και παράγεται το ρευματάκι μας.
Το πρόβλημα λοιπόν ποιο είναι;; Αν παρατηρήσετε, θα προσέξετε ότι σε κάθε τέτοιο εργοστάσιο υπάρχουν δυο ειδών τζιμινιέρες : οι κοντόχοντρες και οι ψιλόλιγνες. Γελάτε ε; Αλήθεια λεω! Seriously. Για κάποιον λόγο (λόγω ασχετοσύνης μαντεύω) όταν τα ΜΜΕ και βασικά η τηλεόραση αναφέρονται σε αυτό το θέμα, δείχνουν τις κοντόχοντρες καμινάδες. Θα μου πείτε "Ε και;"... Από τις κοντόχοντρες αυτό που βγαίνει είναι απλός, καθαρός ατμός. Σαν αυτός που βγαίνει όταν ανοίγουμε τη βρύση στο καυτό... Όμως το πρόβλημα είναι αυτά που βγάζουν οι άλλες... οι ψιλές και αδύνατες (για καμινάδες λέμε!). Από εκείνες λοιπόν εξέρχονται τα προϊόντα της καύσης του λιθάνθρακα... Αυτές ξερνάνε τον καρκίνο στα κεφάλια των κατοίκων της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης. Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες... Τεράστια και χρόνια προβλήματα υγείας στους κατοίκους, οικολογική επιβάρυνση κλπ κλπ...
Ρωτάω λοιπόν, γιατί να μην καίμε ουρανιάκι αντί για άνθρακα; Και απαντώ μόνος μου.
Αντί να καίμε τεράστιες ποσότητες λιθάνθρακα για να παράξουμε κάποιο ποσό θερμότητας, θα καίμε μόλις λίγα γραμμάρια ουράνιο. Έτσι (ας μην αναφερθώ στην αλλοίωση του αναγλύφου των περιοχών που εξορύσεται ο λιγνίτης) αυτό που κερδίζουμε είναι ότι θα σταματήσει να μολύνεται η ατμόσφαιρα και φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι θα σταματήσουμε να καρκινίαζουμε επιτέλους!
Γιατί λοιπόν γκρινιάζουν κάποιοι; Γκρινίαζουν για την κακή πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν ακούω κανέναν να γκρινιάζει για τα πλάνα που υπάρχουν για την κατασκευή στην Ελευσίνα ενός ακόμα εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κλασική -βλαβερή- μέθοδο... Δηλαδή άμα φυσάει απ'τη μια θα πνίγονται οι Αθηναίοι κι άμα φυσάει απ'την άλλη θα πνίγονται οι Κορίνθιοι. Δε μιλάμε για τους Ελευσίνιους... αυτοί θα φτιάχνουν τεφρόμπαλες και θα παίζουν τεφροπόλεμο.... Έλεος... Και ας μην αναφερθώ στο ΠΟΙΟΙ θέλουν την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου και για ποιους λόγους...
Στο θέμα μας τώρα. Τα πυρηνικά απόβλητα είναι όντως ένα θέμα. Όμως και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα τα οποία -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω- τοποθετούνται σε διπλά βαρέλια, στέλνονται συνοδεία αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη κι από κει με τραίνο μεταφέρονται σε ορυχεία στη Γερμανία όπου και θάβονται... Βέβαια τα τοξικά απόβλητα των νοσοκομείων ξέρουμε πού καταλήγουν αλλά τα νοσοκομεία δυστυχώς δεν είναι σοβαρές επιχειρήσεις. Προσωπικά λοιπόν, εκτιμώ ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα με τα απόβλητα του πυρηνικόυ εργοστασίου.
Ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και ότι είναι επισφαλές. Σειρά μου τώρα να σας πω: Ε, και; Και η Ιαπωνία είναι σεισμογενής και ηφαιστειογενής κι απ'όλα τα καλα. Μολαταύτα χρησιμοποιεί αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα!!!
Προφανώς και θα καταλάβατε πως τάσσομαι υπέρ της χρήσης της κατάφορα παρεξηγημένης πυρηνικής τεχνολογίας (εννοείται για ειρινικούς σκοπούς). Το θέμα εδώ δεν είναι να πείσουμε υπέρ της μιας ή της άλλης μεθόδου παραγωγής ρεύματος. Αυτό που θέλουμε είναι διαλύσουμε την παραπληροφόρηση και να σας ενημερώσουμε σωστά και υπεύθυνα.
Ας μελετήσουμε το θέμα σφαιρικά λοιπόν και ας κρίνουμε χρησιμοποιώντας τον νου μας...


Lefty
Share on Facebook

1 σχόλιο:

  1. Κοίτα, εδώ που τα λέμε έχεις ένα δίκιο. Είναι και λίγο δύσκολο να επεξεργαστώ το θέμα τώρα βέβαια γιατι όπως και να το κάνουμε ειναι 22:00 η ώρα, αλλά θα προσπαθήσω. Ο λιγνίτης υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες (άσχετο βέβαια που σε λίγο δεν θα έχει μείνει ούτεα δείγμα για να βάλουμε έκθεμα σε γεωλογικό μουσείο). Απο την άλλα όμως είναι σωστό αυτό που λες. Το περιβάλλον και η δημόσια υγεία κινδυνεύουν άμεσα ειδικά στις περιοχές κοντά στα εργοστάσια. Ίσως η μόνη εξήγηση στον προβληματισμό σου για το νέο εργοστάσιο στην Ελευσίνα είναι πως ο λiγνίτης δεν είναι ακριβός και η ΔΕΗ έχει έσοδα. Οπότε κατ'επέκταση και το κράτος έχει έσοδα... Ας δούμε τώρα το θέμα της πυρηνικής ενέργειας... Πρώτα από όλα, η πυρινική ενέργεια κάνει καλό στους πολίτες, οπότε, αφού σ'αυτή τη χώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι να κάνει το αντίθετο απο αυτό που οι πολίτες θέλουν, απορρίπτεται. Ύστερα, εαν η πυρηνική ενέργεια είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλο όσο λες, με τι θα ασχολούνται μέτα οι οικολόγοι και τα ΜΜΕ οταν δεν θα έχουν κάποιο φλέγων πολιτικοοικονομικό θέμα να προβάλλουν??? Επιπλέον, το ουράνιο δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος. Το υδρογόνο που υπάρχει σε άπειρες ποσότητες στο νέρο των θαλασσών μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας. Τέλος, δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για την άποψη του ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και αυτό είναι επικίνδυνο γιατι δεν ξέρω αν ισχύει. Ελπίζω πάντως κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί μία πιο φτηνή και φιλική προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους πηγή ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια - Παρατηρήσεις - Απαντήσεις

Youtube fun!

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ