Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ο δεκάλογος του οδηγού για Καλό Πάσχα

1. Οδηγούμε ξεκούραστοι

Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή μερικοί οδηγούν κουρασμένοι ή νυσταγμένοι με αποτέλεσμα τη μειωμένη αντίληψη του γύρω κόσμου συνεπώς και μειωμένη - αργή αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης ειδικά όταν οι ταχύτητες είναι μεγάλες...

2. Οδηγούμε νηφάλιοι και όχι πιωμένοι

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μετά το φαγητό αράξτε κανά δυο ωρίτσες και χαλαρώστε να περάσει και η επίδραση της μπύρας, του κρασιού κλπ...

3. Δεν κάνουμε "σφήνες"

Ένας λάθος υπολογισμός φτάνει για να φέρει την καταστροφή. Μία μη αναμενόμενη κίνηση άλλου οχήματος μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι μοτοσυκλέτες που συχνά κινούνται ανάμεσα σε 2 λωρίδες είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός λόγος που δεν θα έπρεπε να κάνετε "σφήνες".

4. Δεν πηγαίνουμε "κωλοφεράτζα" τους μπροστινούς.

Όταν "κολλάτε" στον μπροστινό για να τον αναγκάσετε να κινηθεί γρηγορότερα και ν'αλλάξει λωρίδα για να προσπεράσετε, παίζετε ρώσικη ρουλέτα. Σε ενδεχόμενο φρενάρισμα του μπροστινού (για οποιονδήποτε λόγο) δεν θα προλάβετε να κλάσετε... απλώς θα κολλήσετε από πίσω του με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού τροχαίου και πιθανώς καραμπόλας...

5. Δεν κινούμαστε με 140 στη δεξιά ή με 90 στην αριστερή!

Για την ακρίβεια κινούμαστε μόνο στη μεσαία λωρίδα χωρίς να παραβιάζουμε το ανώτατο όριο ταχύτητας. Προσπερνάμε ΜΟΝΟ από την αριστερή! Αν θέλουμε να πάμε αργά κινούμαστε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.
Φορτηγά, λεωφορεία, βαρέα οχήματα και Ι.Χ. με τρέιλερ κινούνται στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

6. ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Λ.Ε.Α.)

Όση κίνηση κι αν έχει ο δρόμος ΜΗΝ ΚΙΝΕΙΣΤΕ ΣΤΗ ΛΕΑ για κανέναν λόγο! Είναι μόνιμο φαινόμενο να είναι μποτιλιαρισμένες και οι 3 λωρίδες του δρόμου και πολλοί "πανέξυπνοι" μπαίνουν και κινούνται στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πήζει κι εκείνη! Και για πείτε μου τώρα... Άν - κούφια η ώρα που τ'ακούει - κάποιος από αυτούς τους "πανέξυπνους" που κινούνται στη Λ.Ε.Α. προκαλέσει ατύχημα και χρειάζεται άμεσα ασθενοφόρο, τι θα γίνει; Μήπως περιμένει κανείς τ'ασθενοφόρο να πετάξει και να φτάσει στο σημείο; ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ : Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης υπάρχει για να κινούνται μόνο ασθενοφόρα, πυροσβεστική, περιπολικά! Όχι μερικοί "πανέξυπνοι" βιαστικοί!

7. Σωστή χρήση των φώτων του αμαξιού

Μην έχετε αναμμένα τα φώτα κατά την ημέρα... Δεν υπάρχει λόγος. Όλα τ'αυτοκίνητα έχουν φώτα, δεν δείχνετε κάτι... Όυτε φαίνεται τ'αμάξι πιο ωραίο με αναμμένα φώτα!
Μην ανάβετε 800χιλιάδες φώτα τη νύχτα! Προβολείς, λαμπάκια, προβολείς ομίχλης... ΕΛΕΟΣ! Αυτοκίνητο οδηγείτε, όχι χριστουγεννιάτικο δέντρο! Οι προβολείς του αυτοκινήτου φτάνουν! Ούτε επιπλεον προβολείς χρειάζονται, ούτε οι προβολείς ομίχλης! ΣΤΡΑΒΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Μέσα στις σήραγγες ανάβουμε "ΤΑ ΜΙΚΡΑ" κατά τη διάρκεια της ημέρας! Ο λόγος είναι για να μας βλέπουν τα προπορευόμενα οχήματα και όχι για να βλέπουμε μπροστά! ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ στις σήραγγες κατά τη διάρκεια της ημέρας!

8. Χρήση των φλας

Να χρησιμοποιείτε τα φλας σε κάθε αλλαγή λωρίδας! Δεν υπάρχουν για ομορφιά! Υπάρχουν για να ενημερώνουμε τους άλλους οδηγούς ότι θ'αλλάξουμε λωρίδα!
ΠΡΟΣΟΧΗ : το ότι βγάλαμε φλας τώρα δεν σημαίνει ότι με το έτσι θέλω θα χωθούμε και σε άλλη λωρίδα!

9. Χρήση ζώνης ασφαλείας - κράνους

Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους συνεπιβάτες σας με τη χρήση ζώνης ή κράνους ακόμα και την πιο κοντινή απόσταση μέσα στην πόλη! Δεν είναι για πλάκα! Θα σας σώσουν τη ζωή από τις πιθανές ανοησίες άλλων οδηγών...

10. Έλεγχος οχήματος πριν το ταξίδι

α) Έλεγχος λαδιών
β) Έλεγχος υγρών φρένων
γ) Έλεγχος ψυγείου (να χρησιμοποιείτε ειδικό αντιπηκτικό υγρό)
δ) Έλεγχος πίεσης ελαστικών (όταν το όχημα είναι φορτωμένο η πίεση πρέπει να είναι διαφορετική)
ε) Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ελέγχετε τη θερμοκρασία του κινητήρα. Αν παρατηρήσετε ότι είναι υψηλότερη απ'ό,τι θα έπρεπε ή ανάψει ειδική ένδειξη στο ταμπλό, σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ δεξιά - τοποθετώντας βέβαια τρίγωνο στη σωστή απόσταση!

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Αν δεν σέβεστε τον εαυτό σας και δε σας νοιάζει η ζωή σας είναι πρόβλημά σας. Όμως μην παίρνετε στον λαιμό σας τους συνανθρώπους σας! Δεν σας φταίνε σε τίποτα όσοι πηγαίνουν όμορφα και ήρεμα στον προορισμό τους! Μη δημιουργείτε χήρες, ορφανά κι ανάπηρους!
Ας ευχηθούμε να μη θρηνήσουμε θύματα ή τραυματίες φέτος στους (άθλιους) ελληνικούς δρόμους...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Share on Facebook

1 σχόλιο:

Σχόλια - Παρατηρήσεις - Απαντήσεις

Youtube fun!

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ